Güllaç, Ramazan ile öyle bütünleşmiş ki farklı zamanlarda
görmek neredeyse mümkün değil. Bence aşırı sulu ve şekerli hazırlanış biçimleri
nedeniyle birçokları tarafından sevilmeyen, aslında müthiş lezzetli ve hafif
olabilen bir tatlı. Üstelik kan şekerini
dengelemesi, bağışıklığı güçlendirmesi gibi faydalarından da bahsediliyor.
Güllacın yapımı gerçekten çok kolay. Yarım saat içerisinde
tatlınızı hazırlayabilirsiniz. Tek yapmanız gereken süt ile şekeri kaynatıp,
ılınmasını beklemek. Sonrasından güllaç yapraklarını şekerli süt ile ıslatmak. Hepsi
bu. İsterseniz üstünü nar, badem, fındık ya da ceviz ile süsleyebilirsiniz. Gülsuyu
da eklemeye gerek yok, içinde gülyağı bile olmayan yapay karışımları tatlınıza
ilave edip tadını bozmayın. Damlasakızı sevenler ise sütün içine birkaç küçük
parça ilave edebilir ya da bu tarifte yaptığım gibi portakal kabuğu rendesi ile
çok farklı bir tat elde edilebilir.
Portakallı Güllaç Tarifi:
8 kişilik
Malzemeler:
- 4-5 adet güllaç yaprağı
- 1 lt süt
- 250 gr şeker (1 su bardağından biraz daha az)
- 1 portakalın kabuğu
- Üstü için badem, fındık, ceviz ya da nar
Yapılışı:
- Sütün içine şekeri ilave edip kaynatın.
- Sütü ocaktan alıp ılınması için bekleyin.
- İyice yıkanmış mümkünse organik bir portakalın kabuğunu sütün içine rendeleyin.
- Güllaç yapraklarını kabımıza uygun boyutlarda kesip bir kenarda hazır edin.
- Her bir güllaç yaprağının parlak yüzü üste gelecek ve her biri şekerli sütümüzle ıslanacak şekilde kabınıza yerleştirin. Yaprakların iyice ıslandığına emin olun. Yuvarlak biçimli yaprakları küçük parçalara keserek, ya da elinizle bölerek kabınızın şekline uygun hale getirebilirsiniz.
- Tüm sütü bitirdikten sonra üstünü istediğimiz şekilde süsleyip soğumaya bırakın.
- Buzdolabından en 1 saat dinlendirdikten sonra servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun!
Hiç yorum yok :
Söyleyecek sözünüz mü var?