04 Mayıs, 2015

Stracciatella: İtalyan Dondurmasına Maraş Yorumu





Dondurmaya bayılıyorum, ama öyle zor ki gerçeğini bulmak ben de evde yapıyorum. Stracciatella, İtalyanca parçalanmış/dağılmış anlamına gelen, parça çikolatalı dondurmaya benzer vanilyalı dondurma tipi. Türkiye’de başarılı bir örneğine rastlamadım ama Avrupa’da çok güzellerini gördüm. Özellikle Almanya’nın çeşitli şehirlerinde ve Roma’da yediğim Stracciatella’nın tadını unutamam.


Biz evde Stracciatella yapmak için yoğun krema ve yağ yerine, Maraş dondurmasında olduğu gibi kıvam verebilmek için salep kullanacağız. Böylece gereksiz kalori alımından kurtulmuş oluyoruz. Bir de aslında gerçek vanilyaya ihtiyacımız var (vanilin kullanmayı düşünmeyin bile), ama bulmak zor. Bunun da yerine portakal kabuğu kullanıyoruz. Narenciye kabukları bence dondurma ve çikolataya çok yakışıyor. Son olarak kaliteli bir bitter çikolata gerekiyor. Ben %70 kakaolu kullanıyorum, siz %50-60 da kullanabilirsiniz. Dondurmanın son aşamasında, erittiğimiz çikolatayı ilave edip, 2 dakika daha karıştıracağız. İncecik akan çikolata karıştıkça parçalanıp, dağılacak.

Ev yapımı Stracciatella’mız İtalyan dondurmasına Maraş eli deymiş gibi oluyor. Ben bayıldım, umarım siz de seversiniz. 

Ev Yapımı Stracciatella Dondurma Tarifi

Malzemeler:

  • 800 ml tam yağlı iyi süt
  • 3 tatlı kaşığı salep
  • 1 su bardağı (220 ml) şeker
  • 1 portakalın kabuğu ve 1 minik parça damla sakızı (sadece gerçek vanilya da kullanılabilirsiniz)
  • 60 gr bitter çikolata (küçük küçük kesilmiş ya da damla çikolata)

Yapılışı
  1. Bir küçük tencereye sütü koyuyoruz.
  2. Salep yapar gibi, şekeri saleple ile karıştırıp (topaklanmayı azaltmak için) soğuk süte ilave ediyoruz.
  3. Sürekli karıştırarak orta hararetli ocakta pişiriyoruz. Eğer damla sakızı ilave edecekseniz bu aşamada damla sakızını döverek karışıma ilave etmelisiniz.
  4. Kaynamaya başlayınca ocaktan indiriyoruz. Bir portakalın kabuğunu rendeleyerek ilave edip karıştırıyoruz.
Dondurma makinesinin kullanımı:
  1. Karıştırma haznesini, önceden 1 gece boyunca buzlukta donduruyoruz. Bu kısma geçmeden önce lütfen üretici talimatlarını okuduğunuza emin olun.
  2. Hazneye karıştırma aparatını talimatlara göre yerleştirip, makineyi çalıştırıyoruz.
  3. İçine soğutulmuş sütlü karışımı ilave ediyoruz.
  4. Yaklaşık 45 dk, dondurma kıvamı alıncaya kadar, makineyi çalıştırmaya devam ediyoruz.
  5. Dondurma kıvam alınca, kapatmadan hemen önce, bitter çikolatamızı benmari usulü (altına sıcak su koyarak) eritiyoruz.
  6. Tamamen eriyen çikolatayı, çalışmakta olan dondurma makinamızın üst kısmından azar azar ilave ediyoruz. Sıcak çikolata donarak parçalanıyor ve her kaşıkta ağzınıza gelecek olan kıtır parçacıklar oluşuyor.
  7. Dondurmamız hazır. İstersek hemen, ama daha iyisi buzlukta 1-2 saat dinlendirdikten sonra servis yapabiliriz.



Hiç yorum yok :

Söyleyecek sözünüz mü var?