22 Nisan, 2015

Ağırlığı Olmayan Ballar ve Ağırlığı Kadar Yer Kaplamayanlar



Babam anlatırdı, önceden bal kovandan sağıldığında küçük bir kasesi öyle ağır olurmuş ki, tek elle zor kaldırırmış insan. Şimdi insanoğlu tüm canlıları daha fazla üretmeye zorladığı için, ineklerin sütü çok ama besin değeri yok, tavuklar gece gündüz çalışıyor hep yumurtluyor ama yumurtanın kabukları bile yeterince kalınlaşamıyor, artık arılar senede bir kere değil, kendilerine verilen hazır petekler sayesinde birçok kez bal veriyor ama balın ağırlığı yok.

Balların ağırlığı kalmadığı gibi, insanlar da ağırlığı kadar yer kaplamaz oldu. Halbuki sosyal medyadaki paylaşımlarına baksanız, ne kadar güzeller, eşleri ve çocukları ne kadar da güzel değil mi? Yedikleri önlerinde, yemedikleri arkalarında. Sürekli seyahat halindeler, gitmedikleri sahil, bulunmadıkları ülke yok gibi. Satın aldıkları ürünlerin resimlerini bile anında bizimle paylaşırlar. Öyle de cömerttirler. Bu dünya güzeli insanlar, bazen trafikte önünüze kırıp bir de üstüne “yol versene” diye çıkışan Geçiş Öncelikli Taşıt olarak; bazen de iş yerinde başkalarının hakkını gaspetmekte bir sakınca görmeyen, hatırlattığınızda dahi küçücük bir sıkılma hissetmeyen insanlar olarak çıkarlar karşınıza. Acaba yediğimiz suni besinler mi, bizim de ağırlığımızı azaltır oldu? Halbuki biz küçükken eve alınan yiyecekler açıkta taşınmazdı, hani belki görüp de alamayan olur diye düşünülürdü. Yediğini anlatmak ayıptı. Şimdi herkes ben en güzeli yedim yarışında. Ne güzeldi mahremiyet, bazı şeylerin saklanması gizem katardı hayatlara… Gizlimiz saklımız kalmadı, suni hayatlarımız en küçük ayrıntısına kadar paylaşımda. Sadece resmini paylaşmak için yaşayınca, yaşanan anlar göstermelik resimlerden ibaret kaldı.

Suni Petek ve Sahte Bal

Suni insanlardan geçelim suni gıdalara :) Televizyonda doğal balı öven bir programda, üretici açık açık “suni petek veriyoruz ki, arı daha çok üretim yapsın” diyordu. Her üreticinin ortak derdi: Daha çok ürünü, daha ucuza üretmek… O bal yavaş yavaş üretilmek yerine hızlıca oluşunca, bal yerine bal benzerleri tüketiyoruz biz de şifa niyetine. Aynı puf diye kabaran endüstriyel mayalı ekmekler gibi, aynı 2 saatte fermente olan sirkeler ve 45 günde kesilen tavuklar gibi…

Önceden arılara şekerli su yedirilerek elde edilen bala sahte bal deniyordu. Şimdi üreticiler bir adım daha işi ileriye götürdü: sadece şekerli suyun içerisine bal aroması (yani bir kimyasal) katarak, arıyla, petekle uğraşmadan bal elde ediyorlar. Peki arılarla uğraşmayı göze alanlar ne yapıyor? Balın peteği üretmesini bekleyemedikleri için suni petekleri kovanlarına bağlıyorlar. Suni petekler ise parafin denilen, petrol türevi bir malzemeden yapılıyor ve tabi ki Çin’den geliyor. Parafin, mum olarak koklanması bile zararlı, cilde dahi sürülmemesi gereken bir madde, düşünün ki bize bunu doğal diye yediriyorlar.

Keşke size ev yapımı bal tarifi verebilseydim. Aslında verebilirim, öğrendim. Şekerli suya, doğala özdeş bal aroması ilave ediyoruz… Oldu, bitti :) Diğer yapay ürünleri evde yapabiliyoruz da, balı üretemiyoruz. Bu konuda tek çıkar yol, nasıl ürettiğini bildiğimiz dürüst bir üretici bulmak. Onu da bulamıyorsak, bu durumda organik sertifikalı ürünleri satın almalıyız. İçinde bal katkısı olduğu söylenen ürünleri almamalıyız, bal aroması içeren atıştırmalıkları çocuklarımıza yedirmemeliyiz. Bize düşen en azından bilinçli tüketici olmak, kilosu 10-15 liraya satılan balları almamak, gerçek bir üretici bulduğumuzda da o üretimin hakkını vermek. Biz gerçek üreticiyi desteklemezsek, sahte üreticiler de, olmadık hilelerle fiyatları beklediğimiz seviyeye düşürür.  

Balın Faydaları

Son olarak balın birkaç faydası ile bitirelim:

  • Bal şerbeti kuru öksürüğe, ılık su ile hazırlandığında ise kabızlığa iyi gelir.
  • Zencefilli, limonlu karşımı soğuk algınlığına iyi gelir.
  • Antibakteriyeldir, saçlar ve cilt için haricen kullanımı çok faydalıdır (bal kavanozunu yıkamadan önce dibinde kalan bir parçacık balı yüzünüze sürüverin. En az 20dk bekletip, ılık su ile durulayın).
  • Mideyi kuvvetlendirir.
  • Romatizmaya, kansızlığa, alerjiye, dişlere, ağıziçi yaralara iyi gelir.
  • Gerçek bal da, gerçek balmumundan yapılmış mum da alerji üzerinde olumlu etkilere sahip. Alerjilerin ne kadar yaygın olduğunu düşünürsek, gerçek bal üreticilerine ihtiyacımız olduğu aşikar.

Hiç yorum yok :

Söyleyecek sözünüz mü var?