10 Nisan, 2015

Evde Salep Keyfi




Salep, şüphesiz kışın en muhteşem içeceklerinden birisidir. Her yudumda içinizi ısıtan, üşümüş ellerinizi kupanın etrafına doladığınızda sizi mutlu eden geleneksel içeceğimiz.

Salebin içerken keyif vermesi yanında birçok yararı da var:

  • Sütle hazırlandığı için çok çabuk enerji veriyor, bu nedenle yorgun bedenleri canlandırmak için birebir.
  • Öksürük ve bronşite iyi geldiği biliniyor.
  • Afrodizyak etkisi olduğu yapılan araştırmalar sonucu ortaya çıkmış
  • Zihin açıcı
  • Boşaltım sistemi için faydalı

Peki bu kadar faydalı salep nasıl elde ediliyor?

Salep bazı türlerinin sadece Türkiye'de yetiştiği orkide yumrularının kurutulup dövülmesiyle elde edilen çok kıymetli bir toz. Bir kilogram kuru salep elde edebilmek için 2600 orkide gerekiyor. Bu nedenle oldukça pahalı, kilogramı yaklaşık 200-250 liraya satılıyor.

Orkide köklerinin hızla tahrip edilmesi nedeniyle belki bir gün salepsiz ve dondurmasız kalacağız. Her bitkide olduğu gibi aşırı tüketim bu bitkiyi de tehdit ediyor. Endemik orkideyi kültüre almak ve böylece başka yerlerde üretmek mümkün değil. Uzun sözün kısası elinizdeki salebe iyi bakın, yakında tükenebilir.

Salebi Nereden Alacağız?

Toz salebi büyük marketlerin aktar reyonundan, ya da baharatçılardan temin edebilirsiniz. Evde yapılan salebi, marketlerde satılan hazır toz ya da sıvı karışımlarla karıştırmayın. Onlarda bol bol şeker, nişasta ve aroma bulunuyor. Hazır paketli hiçbir ürünü evinize sokmanızı tavsiye etmediğim gibi, bu salep benzeri maddeleri de özellikle çocuklarınıza vermemenizi öneririm. Sadece kilo almalarına yardımcı olursunuz.

Salep Tarifi

-1 kg süt

-1 tatlı kaşığı toz salep

-Damak zevkinize göre şeker

-Üzeri için toz tarçın, zencefil (isteğe bağlı)

Öncelikle 1 tatlı kaşığı salebi ve arzunuza göre koyacağınız miktar şekeri bir kase içinde iyice karıştırıyoruz (bu işlemi topaklanmayı azaltmak için yapıyoruz). Sonra 1 kilogram soğuk sütün içine bu karışımı ilave edip ocağımızın altını yakıyoruz. Bu noktadan sonra kaynayıncaya kadar karıştırmak gerekiyor. Zaman zaman salep topakları oluşabilir, onları kaşıkla ezebilirsiniz. İsterseniz salebi pişirirken içine bir parça damla sakızı da atabilirsiniz. Ben içine taze zencefilden azıcık rendelemeyi tercih ediyorum. Siz toz zencefil de katabilirsiniz. Kaynadıktan sonra altını kapatıp servis yapacağımız bardaklara alıyoruz ve üstüne tarçın ilave ediyoruz.

Ufaklıklara içermeden yeterince ılındığına emin olmak gerekiyor. Sıcakken boğazı yakabilir.

Şifa olsun!

Hiç yorum yok :

Söyleyecek sözünüz mü var?