Salep, şüphesiz kışın en
muhteşem içeceklerinden birisidir. Her yudumda içinizi ısıtan, üşümüş
ellerinizi kupanın etrafına doladığınızda sizi mutlu eden geleneksel
içeceğimiz.
- Sütle hazırlandığı için çok çabuk enerji veriyor, bu nedenle yorgun bedenleri canlandırmak için birebir.
- Öksürük ve bronşite iyi geldiği biliniyor.
- Afrodizyak etkisi olduğu yapılan araştırmalar sonucu ortaya çıkmış
- Zihin açıcı
- Boşaltım sistemi için faydalı
Peki bu kadar faydalı salep nasıl elde ediliyor?
Salep bazı türlerinin
sadece Türkiye'de yetiştiği orkide yumrularının kurutulup dövülmesiyle elde
edilen çok kıymetli bir toz. Bir kilogram kuru salep elde edebilmek için 2600
orkide gerekiyor. Bu nedenle oldukça pahalı, kilogramı yaklaşık 200-250 liraya
satılıyor.
Orkide köklerinin hızla
tahrip edilmesi nedeniyle belki bir gün salepsiz ve dondurmasız kalacağız. Her
bitkide olduğu gibi aşırı tüketim bu bitkiyi de tehdit ediyor. Endemik orkideyi
kültüre almak ve böylece başka yerlerde üretmek mümkün değil. Uzun sözün kısası
elinizdeki salebe iyi bakın, yakında tükenebilir.
Salebi Nereden
Alacağız?
Toz salebi büyük
marketlerin aktar reyonundan, ya da baharatçılardan temin edebilirsiniz. Evde
yapılan salebi, marketlerde satılan hazır toz ya da sıvı karışımlarla
karıştırmayın. Onlarda bol bol şeker, nişasta ve aroma bulunuyor. Hazır paketli
hiçbir ürünü evinize sokmanızı tavsiye etmediğim gibi, bu salep benzeri
maddeleri de özellikle çocuklarınıza vermemenizi öneririm. Sadece kilo
almalarına yardımcı olursunuz.
Salep
Tarifi
-1 kg süt
-1 tatlı kaşığı toz salep
-Damak zevkinize göre şeker
-Üzeri için toz tarçın,
zencefil (isteğe bağlı)
Öncelikle 1 tatlı kaşığı
salebi ve arzunuza göre koyacağınız miktar şekeri bir kase içinde iyice
karıştırıyoruz (bu işlemi topaklanmayı azaltmak için yapıyoruz). Sonra 1
kilogram soğuk sütün içine bu karışımı ilave edip ocağımızın altını yakıyoruz.
Bu noktadan sonra kaynayıncaya kadar karıştırmak gerekiyor. Zaman zaman salep
topakları oluşabilir, onları kaşıkla ezebilirsiniz. İsterseniz salebi
pişirirken içine bir parça damla sakızı da atabilirsiniz. Ben içine taze
zencefilden azıcık rendelemeyi tercih ediyorum. Siz toz zencefil de
katabilirsiniz. Kaynadıktan sonra altını kapatıp servis yapacağımız bardaklara
alıyoruz ve üstüne tarçın ilave ediyoruz.
Ufaklıklara içermeden
yeterince ılındığına emin olmak gerekiyor. Sıcakken boğazı yakabilir.
Şifa olsun!
Hiç yorum yok :
Söyleyecek sözünüz mü var?