Babamlar her sene bahçede ahududu yetiştirirler. Toprağa
dokunamayan biz şehir insanları, kısacık zaman dalda kalan bu meyvenin tazesine
yetişemeyip, ancak dondurulmuş haliyle avunuruz. Narin meyveleri yeşil
yaprakların arasından küpe gibi sallanırlar. Minik eller keyifle toplar bu
güzel meyveleri.
Bütün pembe-mor renkli meyveler gibi ahududu da antioksidan
deposu ve bol miktarda C vitamini içeriyor. Kanı sulandırıcı, iltihap önleyici,
şeker hastaları için olumlu etkileri olan yumuşak sevimli bir meyve :)
Çok narin olduğu tonlarca üretilmiyor ama çok ilginç ki her
dondurmada, pastada frambuaz var. Nerden geliyor acaba bu kadar ahududu? Küçük
bir ipucu vereyim size: Gıda boyaları ve doğala özdeş aromalar…
Buzlukta bulduğum küçük bir poşet ahududu işte bana bunları
düşündürdü. Nasıl değerlendirsem diye düşünürken, aklıma dondurma yapmak geldi.
Çünkü dondurulmuş ahududu çözüldüğünde sulanıyor ve tazesi kadar zevk vermiyor.
Aşağıda çok basit, hafif ekşimsi bir dondurma tarifi var.
Belki sizin de elinize böyle el emeği bir ahududu geçer de, siz de denersiniz.
Ahududulu Dondurma Tarifi
Malzemeler:
- 900ml (4 su bardağı kadar) ev yapımı tam yağlı yoğurt
- 1+1/3 su bardağı ahududu (taze ya da dondurulmuş)
- 1 su bardağı şeker (ya da biraz daha az)
- ½ limon suyu (ilave edilmeyebilir)
Yapılışı:
- Ahududundan bir avuç kadar ayırarak, geri kalanını mutfak robotunda püre haline getirin. Dondurulmuş meyve kullanıyorsanız tamamını da püre haline getirebilirsiniz.
- Üzerine yoğurt, şeker ve limon suyu ilave ederek bir kez daha mutfak robotundan geçirin.
- Dondurma yapımında anlatıldığı gibi, üretici talimatlarına uyarak dondurma makinesinde kıvam alıncaya kadar karıştırmaya devam edin.
- Dondurma kıvamına gelince ayırdığınız ahududuları ilave ederek, makineyi bir iki dakika daha çalıştırın.
- İsterseniz hemen, isterseniz 4-6 saat sonra servis yapabilirsiniz. Meyve suyu içerdiği için, frozen dondurmaya göre biraz daha buzlu oluyor.
Hiç yorum yok :
Söyleyecek sözünüz mü var?