Dondurmanın tarihi çok eskilere dayanıyor. Bu konuda çok
değişik rivayetler var. Bunlardan bir tanesi de eski Roma’da geçiyor. Bir gün
sarayın aşçısı sıcak sütlü bir tatlı hazırlar. Bunu çok sıcak bulan İmparator
Neron sinirlenir. Aşçı ne yapacağını bilemez ve tatlıyı soğutmak için buz dolu
kaplarda sütü karıştırmaya başlar. Soğuyarak karışan süt, kremamsı bir hal alır
ve herkes tarafından beğenilir. O tatlı çok sevdiğimiz dondurma olup, bugünlere
kadar gelir.
Dondurmanın
İçindekiler
Sade Maraş dondurması temelde üç bileşenden oluşuyor:
Kaliteli süt, salep ve şeker. Roma dondurması olarak bilinen İtalyan dondurması
ise salep yerine yumurta, süt kreması, yoğunlaştırılmış süt gibi malzemelerden
oluşuyor. Ya markette, açıkta, ambalajda satılan dondurmalar nelerden oluşuyor
dersiniz? Peyniraltı suyu tozu, süt tozu, glikoz, vanilin, doğala özdeş
aromalar, koruyucular, allayıcılar, pullayıcılar... Hele bu bir çikolata
kaplamalı dondurma ise içindekiler listesi uzuyor da, uzuyor… Bu ürünlere de
olsa olsa “dondurma benzeri” denir herhalde. Asıl bomba ise üreticilerin
beğenisine sunulan “dondurma sıvısı”. Böyle bir ürün satılıyor dondurma yapmak
için sevgili dostlar. Tek derdi maliyet olan üreticiler bu sıvı sayesinde hiç
yoğunlaştırıcıya (salebi zaten geçtim) ihtiyacı olmuyor. Önceden kalitesiz
dondurmalar için su, şeker, gıda boyası diye espri yapardık. Bu ürün gıda
boyalarını aratır oldu.
Sağlığımız çok önemli sevgili okuyucu. Biz yediğimizin
arkasına bakma zahmetine bile bakmadan tüketirsek, üreticiler de bizi aptal
yerine koyarak, bize dondurma sıvısı adlı kimyasalı yedirirler, üstelik
“ambalaja koyduk, bakın ne kadar hijyenik” diyerek bize gönül rahatlığıyla bunu
yaptırırlar. İstanbul’un en ünlü dondurmacılarından birisinin önünde hazır
meyve aromaları (aroma gerçek meyve değildir) gördüm, varın gerisini siz
düşünün.
Dondurma İçin Gerekli
Malzemeler
Dondurmayı hepimiz seviyoruz, çocuklar çok istiyor, ne
yapabiliriz dersek? Evde dondurma yapmayı deneyebilirsiniz. İnanın katlandığınız
zahmet, elde ettiğiniz lezzete değer.
Öncelikle yağı ayrılmamış, kaliteli süte ihtiyacımız var.
UHT sütlerle iyi bir dondurma yapmanız, katkı maddesiz imkansız. Sütünüz ne
kadar yağlıysa, o kadar başarılı olur dondurmanız. Ben evimde her türlü süt mamulü
için Silivri’den ya da Nazilli’den sipariş verdiğim sütleri kullanıyorum. Hiç
denemedim ama gerçek çiğ süt bulamıyorsanız, pastörize (kutu değil) organik süt
ile de olabilir.
İkinci bileşenimiz de kaliteli toz salep. Salep konusunda
şurada ayrıntılı bilgi vermiştim.
Bir de tabi ki şekere ihtiyacımız var. Bence ev yapımı
dondurmanın en güzel yanlarından birisi şeker oranını ayarlayabilmek: Ben çok
şekerli tatlıları pek seviyorum ve sanki dondurma kalitesizleştikçe şeker oranı
da artıyor gibi geliyor.
Dondurma Makinesi
En önemli kısma geldik: Dondurma makinası. Birçok kez alet
kullanmadan yapmayı denedim ama olmuyor dostlar, buzlanmayı önleyemiyorsunuz.
Ortaya yenmeyecek bir şey çıkmıyor ama hafif buzlu, bir süre sonra boğazı
üşüten bir tatlı çıkıyor ve tam dondurma kıvamında olmuyor.
Dondurma yaparken amacımız, Neron’un aşçısının yaptığı gibi,
hazırladığımız sütlü karışımı soğutarak karıştırırken, buz kristallerinin
kırılarak oluşmasını önlemek. Böylece sütlü karışım kremamsı kıvam alıyor. Bir
yandan soğutup, bir yandan karıştırabilmeyi başarabilirseniz alete ihtiyacınız
kalmaz. Bunun için sütlü karışımı yarım saatte bir buzluktan çıkarıp
karıştırmanız gerekiyor. Karıştırma işlemine dondurma kıvamı alana dek,
yaklaşık 5 saat boyunca, devam etmelisiniz.
![]() |
Ev Yapımı Dondurma Hazır |

Eğer makine almayı düşünürseniz, size Tefal dondurma makinesini tavsiye ederim. Eğer zaten kaliteli dondurma satın alıyorsanız, parasını çok rahat çıkarıyor. Makinanın çalışma mekanizması basit: Soğutma haznesini buzlukta en az 12 saat (üzerinde kar resmi çıkana kadar) donduruyorsunuz. Sonra önceden pişirip hazırladığınız ve buzdolabında dinlendirdiğiniz dondurma karışımını makinenin haznesine döküp, aleti yaklaşık 45 dk boyunca çalıştırıyoruz. Bu kadar J Gerçekten çok basit. Koruyucular, emülgatörler, raf ömrü uzatıcılar, ekstra yağlar içermeyen; muadillerine göre az kalorili, gerçek sütlü ve tazecik dondurmanız hazır.
Evde yaptığınız dondurmayı gönül rahatlığı ile çocuklarınıza yedirebilirsiniz. Özellikle meyve yemeyen çocuklar için, küpler halinde kestiğiniz şeftali, nektarin, armut ve elmayı ayaklı bir dondurma kupuna koyun. Üzerine birkaç top sade dondurma ve damla çikolata yerleştirin. Belki bu haliyle meyveyi severler.
Ev Yapımı Dondurma
Tarifi
Malzemeler:
- 800 ml süt (1 lt sütten biraz eksik)
- 300 gr toz şeker (1 + 1/8 bardak* kadar)
- 3 tatlı kaşığı toz salep
- Arzunuza göre damla sakızı, portakal kabuğu, meyve parçacıkları
Yapılışı:
- Bir küçük tencereye sütü koyuyoruz.
- Salep yapar gibi, şekeri saleple ile karıştırıp (topaklanmayı azaltmak için) soğuk süte ilave ediyoruz.
- Sürekli karıştırarak orta hararetli ocakta pişiriyoruz. Eğer damla sakızlı dondurma yapmak istiyorsanız, sütü pişirirken, iki küçük parça kadar damla sakızını döverek karışıma ilave edip öyle pişirmelisiniz.
- Kaynamaya başlayınca ocaktan indiriyoruz. Eğer portakal ya da limon kabuğu ilave edeceksek onu da ocaktan indirdikten sonra bu aşamada yapıyoruz.
- Tercihen karışımı soğutup 1 gece buzdolabında dinlendiriyoruz.
Dondurma makinesinin
kullanımı:
- Karıştırma haznesini 1 gece boyunca buzlukta donduruyoruz. Bu kısma geçmeden önce lütfen üretici talimatlarını okuduğunuza emin olun.
- Hazneye karıştırma aparatını talimatlara göre yerleştirip, makineyi çalıştırıyoruz.
- İçine soğutulmuş sütlü karışımı ilave ediyoruz.
- Yaklaşık 45 dk, dondurma kıvamı alıncaya kadar, makineyi çalıştırmaya devam ediyoruz.
- Dondurmamız hazır. İstersek hemen, istersek buzluğa uygun bir kaba yerleştirip daha sonra tüketebiliriz. Eğer buzlukta bekletirseniz, servis yapmadan önce kısa bir süre dışarıda bekletmelisiniz. Küp kesilmiş meyve, çikolata parçacıkları, fındık, ceviz veya hindistan cevizi ile sunabilirsiniz.
Hiç yorum yok :
Söyleyecek sözünüz mü var?