Tarçını öyle çok seviyorum ki, ne zaman bir yerlerde
tarçınlı bir resim görsem ileride yapılmak üzere aklıma yazıyorum. Aşağıda tarifini
verdiğim tarçınlı dolamada birkaç gün önce resmini gördüğüm ama nasıl
yapılacağını bilmediğim bir atıştırmalık. Klasik paskalya çöreği hamurundaki
şeker miktarını azaltarak uyguladım. Mahlepsiz de olur ama bence çok yakışıyor.
Pişerken etrafa müthiş okular saçan, soğuması için
sabırsızlıkla bekleyeceğiniz bu dolamalar, çok hafif şekerli ve neredeyse
elinize hiç bulaşmayacak kadar az yağlı olduğu için sabah çayın yanına ve
ikindide kahvenin yanına müthiş yakışıyor. Tadı en iyi ılıkken çıkıyor, sonraki
günlerde servis yapmadan önce azıcık ısıtırsanız iyi olur. Oldukça yumuşak
olduğu için miniklerin de hoşuna gideceğini düşünüyorum.
Afiyet olsun!
Tarçınlı Dolama (Cinnamon roll) Tarifi
Hamuru için
- 1 su bardağı ılık süt
- 1/3 su bardağı ılık su
- 4 su bardağı beyaz un
- 1 yumurta
- ½ paket yaş maya
- 1/3 su bardağı zeytinyağ
- 3 yemek kaşığı (silme) toz şeker
- 1 çimdik tuz
- 2 yemek kaşığı (silme) mahlep
Arasına
- Bol bol Tarçın
- Tereyağı
- Azıcık toz zencefil,
- Toz şeker
Yapılışı:
- Yaş mayayı elimizle ufalayıp ılık süt içerisinde eritiyoruz. 10dk kadar mayanın aktive olmasını bekliyoruz.
- Mayanın üzerine çırpılmış yumurta ve zeytinyağı ilave ediyoruz.
- Unumuzu eliyoruz ve karışımımıza ekliyoruz. Üzerine şeker, tuz ve mahlebi ilave edip pürüzsüz bir hamur oluncaya kadar suyumuzu ilave ederek yoğuruyoruz. Suyu kontrollü ilave ediyoruz ki, belki bir parça azaltmamız ya da arttırmamız gerekebilir. Önemli olan hamurun yumuşacık, ele çok yapışmayan kıvamı olması.
- İyice yoğurulmuş hamurumuzu 2-3 katına çıkıncaya kadar üstü kapalı bir şekilde bekletiyoruz (30dk ile1,5 saat arasında süre gerekebilir).
- Kabaran hamurumuzu hafif unlu tezgaha alıp iki eşit parçaya ayıyoruz.
- Hamurlardan birisini alıp merdane ile incelterek açıyoruz.
- Açtığımız hamurun üzerine tüm yüzeyi kaplayacak kadar incecik tereyağı sürüyoruz. Üzerine bol bol tarçın serpiyoruz. Tarçının üzerine şeker serpiştiriyoruz (şeker miktarı damak tadınıza kalmış, ben çok az şekerli seviyorum). En son da 1 çay kaşığı kadar toz zencefili serpiştiriyoruz. Hamurun üzerine serpiştirdiğimiz her şeyin eşit olarak dağılmasını sağlamalıyız.
- Sonra hamuru bir kenarından başlayarak kendi ekseni etrafında sıkıca dolamaya başlıyoruz.
- Doladığımız hamurdan 2 parmak genişliğinde halkalar keserek, küçük dolamalar elde ediyoruz.
- Yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye dolamalarımızı aralarında boşluklar kalacak şekilde yerleştiriyoruz. Biraz daha mayalanması için 30dk kadar bekliyoruz.
- Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üsteleri kızarana kadar, yaklaşık 20-25dk kadar pişiriyoruz.
- Fırını kapatınca 5dk daha kapağı kapalı bir şekilde bekletip, sonra telin üzerine alıyoruz. Ilık bir şekilde servis ediyoruz.
Hiç yorum yok :
Söyleyecek sözünüz mü var?