Küçük büyük, hepimiz severiz makarnayı. Üstüne koyduğumuz soslarıyla, içine eklediğimiz sebzeleriyle gözümüzü de doyurarak tek başına bir öğüne dönüşebilir. Ev yapımı makarna ise yüksek besin değeriyle rakipsiz bir lezzet.
Evde
makarna yapma fikri, makarna makinasıyla girdi gündemime. Zaten çok
uzun zamandır marketten alınan tek bir marka makarna ve güvendiğim bir
yerden aldığım erişteler mutfak dolabımda yer alıyordu. Bunun yanında,
noddle çok seviyorum ama hem Çin’den gelmesi, hem de 2 senelik raf
ömrüyle bana pek cazip gelmiyor.
İtalyan
makarnasının esası da fabrikada değil, elde yapılan ve taze olarak
hazırlanan makarnalara dayanıyor. Makarnasıyla ünlü restaurantlar en
fazla 3 günlük makarnayı müşterilerine sunuyorlar. Denediğinizde
göreceksiniz taze evde yapılmış makarna ile paketlenmiş raflarda
bekleyen hazır makarnalar arasında çok fark var. Bu lezzeti tattıktan
sonra size diğer makarnalar biraz yavan gelecek.
Yapımı
biraz zahmetli ama katlanmaya değer. Aslında en zor kısmı işlem
bittikten sonra aleti ve etrafı temizlemek. Makinanın arasında kalan
parçacıklardan kurtulmak için biraz bekleyip küçük bir fırça ile
temizlemeye çalışın. Makina yıkanmıyor, ıslak kalırsa paslanabilir (Makinayı ilk kez kullanıyorsanız: hamuru bir kaç kez bütün parçalarını
kullanarak makinadan geçirin. Hamur temiz çıkana kadar bu işleme devam
edin. Sonra bu hamuru atın.).
Makarna
için sert un kullanmak gerekiyor. Bunun için baklavalık un, ya da irmik
ile karıştırılmış standart unu kullanabilirsiniz. Tarifteki unu yarı
yarıya tam buğday unu ile değiştirebilirsiniz. Yalnız tam buğday hamuru
daha kırılgan yapıp, esnekliği azaltıyor. Tam buğday kullanırsanız
hamuru çok inceltmeden kesmeniz gerekir. Bu durumda, biraz daha kalın ama sağlıklı
bir makarna elde etmiş olursunuz.
Makarna
yaparken temel ölçü kuralı 1 kişi için 100 gr un ve 1 yumurta. Siz bu
ölçüye göre arttırıp azaltabilirsiniz. Eğer yeterli miktarda yumurta
kullandıysanız, ekstradan su koymanıza gerek kalmıyor. Yumurta makarnaya
çok güzel bir sarılık veriyor. Hiç yumurta da kullanmayabilirsiniz,
bunun yerine su ilave edebilirsiniz. Ama yumurtalı makarna çok daha
lezzetli.
İsterseniz
makarna hamurunu mutfak yardımcısında hazırlayabilirsiniz. Fakat hamur
oluştuktan sonra elinizde yoğurmalısınız. Hamuru yoğururken bedenimizde
olan enerjinin hamura geçtiğine inanıyorum. Aileme ve sevdiklerimi
sağlıklı makarna hazırlama fikri beni çok mutlu ediyor ve bu düşüncenin
de mekanik olarak üretilmiş bir makarnanın çok ötesinde lezzetli bir
makarna ortaya çıkardığını düşünüyorum. Siz de pozitif düşüncelerinizle
hamuru yoğurursanız, bunun ne müthiş bir arınma metotu olduğunu
farkedeceksiniz.
Ev Yapımı Makarna
Malzemeler:
-
400 gr sert un
-
4 yumurta
-
1 yemek kaşığı kadar zeytinyağı
-
Azıcık tuz (parmaklarınızın ucuyla aldığınız miktar)
-
Gerekirse 1 yemek kaşığı kadar su
Yapılışı:
-
Unu temiz tezgahın üzerine alın. Ortasını çukur yapın.
-
Her seferinde 1 yumurta ilave ederek çatalla yavaş yavaş karıştırın.
-
Bütün yumurtaları ilave ettikten sonra tuz ve zeytinyağını ilave edip elinizle karıştırmaya devam edin.
-
Toparlanıp, elinize yapışmayacak bir hamur oluncaya kadar, esneterek yoğurmaya devam edin. Bu aşamaya kadarını standlı bir mikserde yapabilirsiniz. Fakat hamur toparlandıktan sonrasını yine elinizle yoğurmalısınız. Yoksa istediğimiz dokuya ulaşmaz. Pürüzsüz oluncaya kadar hamuru zevkle yoğurmaya devam ediyoruz.
-
Hamurun üstünü strech film ile kaplayıp (açıkta kalırsa makarna hamuru çok çabuk kuruyor), içindeki glutenin açığa çıkabilmesi için oda sıcaklığında 30dk kadar bekliyoruz. Bu aşamadan sonra şekil vermeye geçmek istemezseniz, buzdolabında 1 güne kadar bekletebilirsiniz. Eğer buzdolabında saklarsanız, şekil vermeden önce oda sıcaklığına inmesini beklemeniz gerekir.
Makarnaya şekil vermek:
- Hamuru dört eşit parçaya ayırıyoruz. Parça sayısı kullandığınız un miktarına göre değişir. Zamanla makinayı kullandıkça göz kararı ne kadar hamur almanız gerektiğini anlıyorsunuz.
- Parçalardan birisini alıyoruz, diğerlerini nemli bez ile ya da strech ile örtüyoruz
- Elimizle hamuru bir parçacık inceltiyoruz ki makinanın en geniş aralığına sığabilsin.
- Makinayı 1 numaralı aralığa (en geniş olanı) getiriyoruz ve hamuru açıyoruz. Açılan hamuru zarf gibi katlayıp 3-4 tur 1 numaralı aralıktan geçiriyoruz. Bu işlemi hamuru istediğimiz dokuya ve dikdörtgen şekle getirmek için yapıyoruz. Sonra sırayla, arada bir yapışmaması için unlayarak, 5 ya da 7 numaralı inceliğe kadar, her bir incelikte 2 tur yapacak şekilde uzun bir şerit elde ediyoruz. Hamur her seferinde daha da uzuyor. Ben 5 numaralı inceliği yeterli buldum, daha ince hamur için 7 numaraya kadar inceltmek gerek. Bu da sizin damak tadınıza kalmış.
-
Eğer makinanız yoksa hamuru merdane ile açarak ve en sonunda hamuru rulo yapıp ince ince keserek de makarna elde edebilirsiniz.
- Geldik en keyifli kısıma. Burayı ailecek yapıyoruz, hele kızım makarnalar incecik kesilirken kolu çevirmeye bayılıyor. Makinanın kesme aparatını takıyoruz. 6.5mm'lik fettuccine kısmından hamurumuzu geçirerek kesiyoruz.
- Kestiğimiz makarnaları hemen pişireceksek azıcık unlayıp tezgahta bekletebiliriz. Eğer hemen pişirmeyecekseniz makarna askısına ihtiyacınız var. Makarna askınız yoksa elbise askısını temizleyip, kurutmak için kullanabilirsiniz. Tamamını askıda kurutursanız çok kırılgan oluyorlar. Biraz kuruduktan sonra, hafif kıvırarak şekil verirseniz hem daha az yer kaplıyor, hem de çok hoş bir görüntüsü oluyor :)
-
Makarnamız klasik bir tarifle pişirilip afiyetle yenir.
Renkli
Makarna Elde edilmek için yumurta yerine blenderdan geçirilmiş çiğ
ıspanak koyarak güzel bir yeşil renk elde ediyoruz. Turuncu makarna için
ise salça ilave ediyoruz. Yalnız salçalı makarnayı yoğurması oldukça
zor, aklınızda olsun :)
çok güzel görünüyor, ben de denemek istiyorum, ellrinize sağlık :)
YanıtlaSilMutlaka deneyin, hep yapması çok keyifli, hem de çok lezzetli.
Sil